Dvě československé mince (1. část)

O víkendu přijela rodina mého nejstaršího syna… Abych ukojil zvědavost vnuka, který chodí do třetí třídy základní školy, čistil jsem mince zemí, které jsem si vozil jako zlomky, když jsem sloužil v Německu nebo na služebních cestách, a vysvětloval, co to bylo za země, a mluvil o tom, jak tyto věci teď s eurem zmizely.

Když jsem sloužil v Německu, uspořádal jsem si mince jednotlivých zemí do speciálního sbírkového alba, ale byla tam hora mincí, které se do něj nevešly. Ale … když jsem je prohlížel, našel jsem několik zajímavých věcí. Toto je první část jedné z nich…..

Podívejte se na fotografie níže. Ta vlevo je z roku 1938 a je na ní razítko Československá republika. Snímek vlevo je z roku 1989 a je na něm vidět přítisk Československá socialistická republika. Ale… i když se politické systémy v těchto dvou letech lišily, oba roky byly pro zemi velmi bohaté na události.

V roce 1938… nacistické Německo postupně rozšiřovalo své území.

Dne 12. března 1938 anektovalo další německy mluvící zemi, Rakousko (anšlus), a poté sáhlo do oblasti Sudet na okraji tehdejší Československé republiky, kde žilo mnoho německých obyvatel. Zeleně podbarvená oblast na mapě vpravo byla součástí území Československé republiky.

V první řadě bylo toto území již od dob Svaté říše římské osídleno početným německým obyvatelstvem, čehož Hitler využil.

Hitler jim poslal “rozsáhlou podporu z německé domoviny, aby mohli rozvíjet autonomní hnutí. Podporoval také propagandistické agentury, aby šířily propagandu ‘utlačovaných ždánických Němců’ po celé zemi, což také dodalo německému veřejnému mínění impuls” (Wikipedie).

Hmm? Tento způsob se dokonale shoduje s Putinovou logikou podněcování proruského obyvatelstva východní Ukrajiny ke kampani za odtržení a osvobození “utlačovaného ruského obyvatelstva na východě”…! Putin obvinil ukrajinského prezidenta Selenského, že je neonacista, ale Putin je sám Hitler. Zajímalo by mě, zda uctívá portréty Stalina a Hitlera vedle sebe na svém nočním stolku? … Nevím (smích).

Československý prezident Beneš se samozřejmě brání, ale v reakci na to… “Hitler změnil taktiku a zopakoval svůj argumentační projev osobně prezidentu Benešovi, když řekl, že “překážkou mezi Německem a Českou republikou je postoj české strany, která odmítá uznat právo německého národa na národní sebeurčení”. Dále uvedl, že “situace musí zůstat taková, jaká je”. K vyvolání strachu využil také rozhlas a film, kde prohlásil, že pokud se situace nezvládne, stane se celá Evropa vedlejší škodou neústupnosti Čechů. Židenická krize se tak stala důležitým evropským tématem a pozorování, že Hitler vyhlásí Československu válku, sílilo.” (Wikipedie, výše) Tento krok. Je to přesně ten způsob, který démonizuje prezidenta Selenského. Historie se opakuje…?

V té době vítězové první světové války (poraženým bylo Německo), mezi nimi i britský premiér Chamberlain, přijali politiku appeasementu, kterou Hitler prohlédl s tím, že bude dělat kompromisy vydíráním, aby se vyhnul válce, a na mnichovské konferenci “byly Hitlerovy požadavky téměř beze zbytku splněny a Československo mělo do 10. října odevzdat Německu celé Zdety. Bylo rozhodnuto, že do 10. října se Německo vzdá celých Sudet”. Prezident Beneš odchází do exilu. Následujícího roku se s tím nespokojil, zrušil Československou republiku a celou oblast přeměnil v německý “protektorát”. Kromě dvou východních provincií by měl Putin přirozeně ambice anektovat celou Ukrajinu.

Opakuje se historie? … Ne, co se neopakuje, je to, že Selenskij není v exilu a vede důkladnou válku, zatímco USA a západní mocnosti se jednotně postavily Putlerovi (zkomolenina z Putina a Hitlera), místo aby kompromisně “prodaly” Zdatenicko jako vítězové v první světové válce… … alespoň navenek… I Putler se musí cítit z celého scénáře poněkud nesvůj… … a vůbec ho to netěší…

… takže rok 1938 na minci vlevo na fotografii výše je posledním rokem existence Československé republiky (Československá republika).

V příštím článku budu psát o druhé polovině, tedy o roce 1989 u mince vpravo, tedy o Československé socialistické republice (Československá socialistická republika). Ta je úzce spjata s nedávno zesnulým bývalým generálním tajemníkem SSSR Michailem Gorbačovem.

PS: Ale… proč mám tuto historickou minci Československé republiky z roku 1938? Nesbíral jsem ji záměrně se znalostí historických souvislostí této doby, ani jsem ji nekoupil od obchodníka se starými mincemi. V Evropě před zavedením eura měla každá země v oběhu svou vlastní měnu, takže se občas stávalo, že lidé byli podvedeni a do svých drobných míchali mince z různých zemí podobné velikosti (a nižší hodnoty). (Jako například japonská mince 500 jenů a korejská mince 500 wonů, které si byly velikostí velmi podobné a daly se používat v automatech…).

Je to téměř smyšlené nebo bludné, ale… v roce 1938 byla Československá republika anektována Německem a prezident nebo ministr financí Československé republiky, který byl připraven na nevyhnutelné, vyrazil velké množství mincí jako “důkaz, že Československá republika v roce 1938 existovala”, a to proto, aby zvýšil pravděpodobnost jejího přežití a mohla být předávána dalším generacím sběratelů…? Nevím (smích)… Kdyby tomu tak bylo, možná bych zde sehrál svou roli, i když malou.

Razí se v současné době na Ukrajině velké množství letošních mincí…?

Pokračovat na Dvě československé mince (2. část)

関連記事

AD space available KNF
JETIC株式会社 SITECH
ImageXpert Ricoh
Konica Minolta Epson
Advertisement Area
ページ上部へ戻る